Archives

All posts for the month maj, 2012

 

Framkalla analogt med kaffe?
Sven Olof Färnström har försökt

 
Tidigare i vinter såg jag en artikel på nätet som handlade om att framkalla analog film i kaffe. Det lät som ett aprilskämt men jag läste vidare. Framkallaren skulle bestå av pulverkaffe, soda och askorbinsyra. Efter att läst vidare blev det klart att detta var inget aprilskämt, utan en fullt fungerande metod för att framkalla film.
Nyfiken som jag är på allt ”nytt” så letade jag fram min gamla OM2:a. Den var död. Till Clas Olsson för att köpa ett nytt batteri – och OM2:an fick liv igen. Nästa tur gick till Polyfoto för inköp av en rulle Tri-X. Så var man analog igen. Nu var det ju det där med framkallningsdosa. När jag flyttade upp till Östersund från Stockholm förra sommaren gjorde jag mig av med all gammal mörkrumsutrustning. Den hade jag ju ändå inte använt de senaste 20 åren. Så det blev en tur ut på nätet. Gamla hederliga Photax i Nybro, som man köpte ORWO kopieringspapper ifrån på 80-talet, finns fortfarande kvar, nu med en bra web-butik. Ny framkallningsdosa, fix och lite filmrullar beställdes och levererades snabbt. Nu var det bara det kemiska som saknades. Efter åtskilligt googlande på ”caffenol” var det uppenbart att ett besök på Lidl var nödvändigt.


Caffenol-framkallaren består av:

  •  pulverkaffe, där syran i kaffet är en del av den verksamma framkallaren
  •  målarsoda, vattenfri, för att framkallningsvätskan ska ha rätt pH-värde
  •  askorbinsyra, som också den är en del av den verksamma framkallaren
  •  samt jodberikat koksalt, där joden behövs för att det inte ska vara en grå slöja kvar efter framkallning av högkänslig film

Varför då ett besök på Lidl? Jo, enligt artiklarna på nätet så var det viktigt med saltet från Lidl i gul för-packning. Det innehåller 2 mg jod per 100 g salt. När jag ändå var där så köpte jag också det billigaste pulverkaffet jag kunde hitta. Nitor målarsoda inköptes hos Fresks och askorbinsyra på ICA. Vatten finns ju i kranen men jag använder det kondenserade vattnet som man får ur torktumlaren.
Men man behöver inte sticka iväg till Lidl, som ju ligger långtbortistan, för att köpa det speciella saltet. Det går lika bra med JOZO jodberikat salt – men då med halva mängden. JOZO har dubbelt så mycket jod i sitt salt. Alla recept som finns på nätet utgår från Lidl:s salt.
Det recept på framkallare som jag provat hittills är:
54 g soda
16 g askorbinsyra
40 g kaffepulver
10 g salt från Lidl, (jodberikat salt behövs bara för framkallning av högkänsliga filmer)
1 l vatten
En vanlig digital hushållsvåg duger bra för att mäta upp ingredienserna med. Man börjar med att lösa upp sodan i halva vattenmängden. Det tar en stund. Man får röra en hel del. Det är viktigt att man häller soda-pulvret i vattnet, inte tvärt om. Sedan löser man upp kaffepulvret i den andra halvan av vattnet. När sodan är helt löst häller man i askorbinsyran i sodalösningen och rör om så den också löser sig samt därefter saltet. När allt är löst häller man ihop lösningarna och rör om så de blandar sig ordentligt. Den färdiga framkallaren bör sedan stå och ”mogna” en stund. För mig blev ”en stund” ca 15 minuter. Framkallningstiden är 15 minuter vid 20°C. Agitering, fixering och sköljning som på den gamla goda tiden.
Hur gick det då? Blev det några användbara negativ? Bedöm själva. Här följer några exempel från de första försöken.

Fomapan 200, 200 ASA, en slovakisk film som jag köpte från Photax.

 

Tri-X, exponerad efter 320 ASA

 

Negativen har jag skannat med Canon CanoScan 9000F och skannerprogrammet SilverFast 8. Därefter är de ”kopierade och förstorade” i det digitala mörkrummet Lightroom.
Det här är verkligen roligt – att kombinera den gamla analoga tekniken med den nya digitala.

 

det är meningen med den här hemsidan. Mitt fotointresse startade i slutet på 60-talet men avtog så småningom.  Det var i samband med att jag slarvade bort min Olympus OM 1:a i Österrike. Den ersattes senare med en beg. OM 2. Så kom den digitala foto-värden. Jag köpte en digital Olympus för dyra pengar, men det blev mest familje- och resebilder. En liten nystart blev det när jag skaffade mig en Canon EOS 350D. Sedan blev det en EOS 60D förra våren. Nu i vinter har jag blivit medlem i Storsjöbygdens fotoklubb och det har satt fart på fotograferandet. Den gamla OM 2:an har jag skrämt liv i och det analoga fotograferandet har återkommit, nu i en mixad analog/digital form. Jag framkallar filmerna i Caffenol-framkallare, skannar in filmerna till datorn och gör ”kopieringen/förstoringen” i Adobes Lightroom. Att arbeta i Lightroom påminner mycket om det gamla mörkrumsarbetet. Mer om det analoga i kommande inlägg.

De första bilderna här får bli mitt bidrag till fotoklubbens årliga tävling KM deltävling 1, (klubbmästerskap del 1).
De är tagna med EOS 60D, alltså digitala.

Mittpunkten

Placerade sig på 2:a plats i klassen Färgbilder
Domarkommentar:
Ett mycket dekorativt utsnitt ut vardagen där pappersrester i hela färgperspektivet lyser mot betraktaren.

 

Drevan

Placerade sig på 3:a plats i klassen Färgbilder
Domarkommentar:
En snöklädd skog i svart/vitt kontrasterar mot en helt vit himmel och sjöis. Det gyllengula vassbältet delar bilden och skapar en vacker komposition.

 
Den här placerade sig utanför prispallen på 4:e plats:

En duva

 

I svart/vita klassen placerade den här sig på 7:e plats:

Insnöade